Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. január 14.

Az Európai Civil Társadalom Háza felmérés

Egy közelmúltbeli, az Európai Unió (EU) egészére vonatkozóan elvégzett felmérés szerint a több mint 30 000 válaszadónak csak valamivel több mint egyharmada érzi úgy, hogy megfelelően van tájékoztatva a polgárként őt megillető jogairól. Az elmúlt évek során folyamatosan csökkent az Európai Unió iránti bizalom, noha összességében azért e bizalom nagysága meghaladja a polgároknak a saját nemzeti kormányaikba vetett bizalmát. A polgárok úgy érzik, eltávolodtak az EU intézményeitől, továbbá hogy kevés beleszólásuk van az EU döntéshozatali folyamataiba.

Másfelől pedig úgy tűnik, a polgárok sokat várnak az EU-tól, például ami a gazdasági válság hatásainak leküzdésére irányuló intézkedések hatékonyságát illeti. Ezzel összefüggésben az EU folyamatosan keresi annak lehetőségeit, hogy miként vonhatná be még inkább a nyilvánosságot az uniós ügyekbe, és hogy miként növelhetné az uniós közpolitikai döntéshozatali folyamatokban való részvételt. A civil társadalmi szervezetek meghatározó szerepet játszanak ezekben az erőfeszítésekben, mivel kapcsolódási pontot jelentenek a polgárok és az uniós intézmények között.

Hogy jobban meg lehessen érteni a polgárok és a civil társadalom igényeit, továbbá hogy számba lehessen venni az uniós ügyekben való tevékeny részvételük fokozására irányuló meglévő kezdeményezéseket, az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatósága megbízta az ICF GHK-t - a Technopolis-szal együtt -, hogy készítsen tanulmányt az Európai Civil Társadalom Házának létrehozásáról. A tanulmány először azt vizsgálja, hogy egyáltalán szükség van-e erre az Európai Házra - abban az értelemben, hogy milyen hiányosságokat szüntetne meg, és hogyan egészítené ki a meglévő más kezdeményezéseket és szervezeteket. Ezt követően a tanulmány felméri a projekt megvalósíthatóságát, majd azt vizsgálja, hogy miként tudná a projektet az EU támogatni.

Az arra irányuló kutatás mellett, hogy szükség van-e az Európai Civil Társadalom Házára, továbbá hogy mit is foglaljon magában ez a ház, elindítunk egy azt feltáró felmérést is, hogy hogyan vélekednek a polgárok és a civil társadalom tagjai az aktuális kezdeményezésekről, és hogy mit szeretnének az uniós ügyekkel kapcsolatban a jövőben.

A felmérés nagyobb részben feleletválasztós kérdésekből áll, és bár a részletesebb, kifejtő jellegű válaszokhoz további hely áll rendelkezésre, akár 5-10 perc alatt is kitölthető. Ha végzett a válaszadással, kattintson az utolsó oldal alján található „Submit” gombra. Kérjük, hogy 2014. január 31-ig válaszoljon.

Az összes választ szigorúan bizalmasan kezeljük. Amennyiben valamilyen kérdése van az elégedettségi felméréssel kapcsolatban, kérjük, írjon az ICF GHK-nak a miriam.deodato@ghkint.com címre.
Részvételét előre is köszönjük!

Forrás: GHK