Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. február 12.

Egymilliárd nő ébredése - tiltakozás a nők elleni erőszak ellen, az igazságért és az igazságosságért február 14-én

Egymilliárd nő ébredése - tiltakozás a nők elleni erőszak ellen, az igazságért és az igazságosságért!

Budapesten is, újra: 2014. február 14-én, 14h-tól a Nyugati téren az óránál 

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és tagszervezetei, a Nőkért Egyesület, nőszervezetek, aktivisták és magánszemélyek szervezésében és részvételével kerül megrendezésre már második alkalommal a „One Billion Rising Budapest” esemény. A rendszerváltást követő 1. Budapesti Nőkongresszus díszvendége, Eve Ensler amerikai írónő által indított „One Billion Rising” elnevezésű világméretű kampány keretében tavaly 207 országban lázadtak és táncoltak nők és férfiak, hogy követeljék a nők és gyermekek bántalmazásának megszüntetését. Idén még több helyszínen csatlakoznak a közös tánchoz, világszerte és Magyarországon is. Itthon a korábbi támogatók - Bombera Kriszta, Jaksity Kata, Bozsik Yvette, Kepes András, Kulka János - mellett újak álltak az ügy képviselete mellé: Erdős Virág, Hadas Miklós, Palácsik Tímea, Zoltán Erika, valamint Berkes Gabriella, Husnullina Regina és Arany Tímea, énekesnők, akik idén is élőben éneklik el a „One Billion Rising” mozgalom immár védjegyének számító dalt.

„Egymilliárd nő bántalmazása gyalázat, egymilliárd nő tánca forradalom” üzente tavaly Eve Ensler, amerikai írónő, aki 16 évvel ezelőtt indította el a V-day mozgalmat. A világ vezető művészei mellett Jane Fonda, Robert Redford, Charlize Theron, Anne Hathaway, Thandie Newton mellett az Európai Unió és a világ számos politikusa és közéleti szereplője is csatlakozott az Egymilliárd nő ébredése kampányhoz. Az idei kampányba Magyarországon is új helyszínek kapcsolódtak be: Debrecen, Székesfehérvár, Maglód, Rákosmente, Füzesgyarmat, Szigetszentmiklós, Dunaszerdahely, Szeged. A központi eseményt február 14-én 14h-kor tartjuk a Nyugati téren beszédekkel, tanúságtételekkel és közös tánccal, hogy az áldozatok végre igazságot és jóvátételt kaphassanak. A Női Érdek és az esemény résztvevői közös levélben fordulnak az egyes pártokhoz, kormányzati szerepvállalásra készülőkhöz, fejezzék ki elköteleződésüket a nők és gyermekek elleni erőszak felszámolása mellett. A levelet a helyszínen résztvevőkkel is aláíratjuk, ezzel is nyomatékosítva a téma súlyát. 

Háttér:
A világon három nőből egy erőszak áldozatává válik. Ez egymilliárd nőt jelent. Európában naponta 7 nő hal meg párkapcsolati erőszak következtében, és 10-ből 1 nő válik szexuális erőszak áldozatává. Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja.

A nők elleni erőszak még mindig tabu, ezért hallgat a temérdek áldozat. A nők - számos okból - nem jutnak el az igazságszolgáltatásig: nem támogatja őket, aki megtehetné, hiányzik részükről a jogtudatosság, félnek környezetük reakciójától, a hatóságokra és a médiára is jellemző áldozathibáztatástól.

Az “Egymilliárd nő ébredése” kampány célja az erőszak megállítása, és annak biztosítása, hogy az áldozatok igazságot és jóvátételt kaphassanak. Olyan nők történeteit, tanúságtételeit gyűjtjük össze, és adjuk át szimbolikusan az igazságszolgáltatásnak, akiket nem hallgattak meg, akik nem merték jelezni, hogy erőszak érte őket, vagy akiknek ügyét bárminemű ítélet nélkül zárták le.

Magyarországon a rendőrségi tétlenség, a kellő hatékonyságot nélkülöző távoltartó határozatok, az elégtelen férőhelyszám a krízis központokban, valamint a tavaly elfogadott új szabályozás ellenére fennmaradó hiányosságok miatt a tavalyi évben sem csökkent, sőt egyre aggasztóbb az erőszak elterjedtsége. Statisztikák szerint 3-4-szer magasabb a partner vagy a volt partner által elkövetett emberölések száma, mint azokban az országokban, ahol történtek lépések a nők elleni erőszak megelőzésére, a jogi szabályozás, a jogalkalmazás kialakítására, felülvizsgálatára, nyomon követésére. A nők elleni erőszak megfékezésére továbbra sincs politikai akarat Magyarországon. Amint az adatok korlátozott hozzáférhetősége is jelzi, a nők elleni erőszak láthatatlan: Európa 33 országa közül nálunk a legalacsonyabb a nemi erőszakról tett bejelentések aránya, miközben a krízisközpontok 717 nő lakhatási kérelmét utasították el helyhiány miatt.

Ezért a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség a budapesti esemény résztvevőivel közösen levélben fordul a kormánypártok és a kormányzati szerepvállalásra törekvő pártok képviselőihez, melyben az az Európa Tanács 2011. május 11-én aláírásra megnyitott, a nők elleni erőszak, illetve a párkapcsolati erőszak minden formája elleni hatékony fellépésről szóló, ún. Isztambuli Egyezmény ratifikálását követelik.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (www.noierdek.hu) hosszú távú célkitűzése, hogy a magyar nők társadalmi és jogi egyenlőségéhez hozzájáruljon, és szemléletváltozást indítson el a nemek esélyegyenlősége tekintetében. Ezért rövidesen közzéteszi a Nőkongresszus résztvevőkkel egyeztetett ajánlásait, s emellett bemutatja az egyes szakpolitikákat érintő állásfoglalásait, egyebek mellett a nők és gyermekek elleni erőszak minden formájának felszámolása érdekében.

További információk, kapcsolat:
Juhász Borbála: 0670 9493574,
Keveházi Kata: 0620 9732803
Jaksity Kata: 06 70 3822253.
A Facebook-esemény linkje: https://www.facebook.com/events/1440222216210138/

Forrás: Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség