Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. február 6.

Kerekasztal-beszélgetés február 18-án: Az ún. “gender ideológia” elleni mozgósítás Kelet-Közép-Európában

A Friedrich Ebert Alapítvány tisztelettel meghívja Önt a “Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában” című regionális programja keretében megvalósuló kerekasztal-beszélgetésére, melynek ezúttal témája:

Az ún. “gender ideológia” elleni mozgósítás Kelet-Közép-Európában – Veszélyek és lehetőségek a feminista mozgalmak számára

A magyarországi sajtó is beszámolt nemrég a Lengyelországban zajló, a nemek társadalmi egyenlőségének küzdelme, vagy ahogyan ők nevezik, a „gender ideológia” elleni támadásokról. Az utóbbi hónapokban Szlovákiában is több konzervatív szervezet adott felháborodásának hangot a kormányzati gender mainstreaming struktúrák működése ellen. A tüntetések követeléseiben, nyílt levelekben, online fórumokon a gender fogalmának jelentésére vonatkozó abszurd ötletek keverednek a nők és férfiak egyenlő jogait elvitató érvekkel.

Honnan jönnek ezek az antifeminista mozgalmak, és kik a főszereplőik? Melyek a fő céljaik és akcióik? Mik a kapcsolódások a vallási körök “gender ideológia”-konstrukciója és a szélsőjobboldal gender politikája között? Hogyan reagálnak a nőjogok iránt elkötelezett szereplők ezekre a támadásokra, mit lehet tenni? Lehetséges valamiféle párbeszéd? Mik a tanulságok, melyek lehetnek a hosszú távú stratégiák?

A fenti és hasonló kérdéseket szeretnénk megvitatni lengyel, szlovák és magyar szakértőkkel, és ezzel egy lépést tenni a nemek társadalmi egyenlőségéért munkálkodók szélesebb körű együttműködése felé.

2014. február 18. 17.00 – 20.00
Hotel Mercure City Center Budapest V., Váci utca 20.

Program
Moderátor
Dr. Pető Andrea, a Közép-Európai Egyetem Társadalmi nemek tudománya tanszékének docense, Budapest

Megnyitó
Kováts Eszter, projektvezető, “Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában”, FES

Vitaindító előadások
Dr. Barbara Szelewa, projektkoordinátor, FES Varsó
Jana Kottulová, gender szakértő, Comenius Egyetem, Pozsony
Perintfalvi Rita, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének az elnöke, Bécsi Egyetem 

Kávészünet

Vita

Állófogadás


Angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Részvételi szándékát kérjük, hogy legkésőbb február 16-ig jelezze az eszter.kovats@fesbp.hu e-mail-címen. A résztvevők száma korlátozott, a regisztráció a jelentkezések sorrendjében történik. 

Forrás: Friedrich Ebert Alapítvány