Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. március 25.

Nemzetközi konferencia március 27-én: Női perspektívák

Női perspektívák - nemzetközi konferencia a Goethe Intézetben 
Időpont: 2014. március 27. (csütörtök) 10:00-15:00
Helyszín: Goethe Intézet, 1092 Budapest, Ráday u 58. (1. emeleti konferencia-terem)

A Goethe Intézet, a Független Médiaközpont és a Főszerkesztők Fóruma tisztelettel meghívja Önt az „Újságírás újraindítása” című új sorozatának első, közös rendezvényére, melyre 2014. március 27-én 10 órától a Goethe Intézetben kerül sor.

A rendezvény programja
10:00 – 10:30 Regisztráció
10:30 – 10:45 Megnyitó 
Jutta Gehrig (Goethe Intézet), Móricz Ilona (Független Médiaközpont), Weyer Balázs (Főszerkesztők Fóruma),
10:45 – 12:00 – Női médiaminták és változó társadalmak 
 • Címlapon és a háttérben - Molnár Gabriella újságíró-szerkesztő, a Nők Lapja volt főszerkesztője
 • A gender mainstreaming és az egyenlő bérek elvének érvényesítéséért folytatott harc a Norvég Újságírók Szövetségében – bérkülönbségek, apasági szabadság és a jogi egyenlőség Norvégiában – Eva Stabell, Norvég Újságíró Szövetség 
 • „Újságírónők” Magyarországon - Dr. Szegő Krisztina, a MÚOSZ „Nők a médiában” szakosztályának elnöke
Kérdések és válaszok
12:00 – 13:00 Genderszemléletű újságírás és az oktatás – nemzetközi modellek 
 • Gender a magyarországi újságírásban - merre tartunk? – a Nemzetközi Újságíró Szövetség és a World Association of Christian Communication által kiadott, újságíróknak szóló kézikönyv magyar fordításának nyilvános bemutatója – Sáfrány Réka, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Móricz Ilona, Független Médiaközpont
 • Mentori program fiatal újságíróknak Németországban – Birgitta M. Schulte újságíró és coach, Németország
 • Gender az újságírók oktatásában – nemzetközi kitekintés – Kristin Skare Orgeret, Oslo és Akershus Egyetem, az Újságírás és Média Tanszék
Kérdések és válaszok
13:00 – 13:30 – Ebédszünet
13:30 – 15:00 – Vezető nők a szerkesztőségekben 
Moderátor: Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke
A beszélgetés résztvevői:
 • Inotai Edit, Népszabadság
 • Kázmér Judit, Pannon Lapok Társasága
 • Kocsi Ilona, Manager Magazin
 • Neizer Anita, hvg.hu
 • Roznár Gyöngyi, nyugat.hu
 • Török Diána, Médiapiac
15:00 – A Hüpatia díj pályázati felhívásának meghirdetése
15:10 – Zárszó 

A rendezvényen angol és magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk. Kérjük, részvételi szándékát jelezze a Független Médiaközpontban, az ilona.moricz@cij.hu e-mail címen vagy a 317-5448-as telefonszámon.

Háttér:
A Goethe Intézet, a Független Médiaközpont és a Főszerkesztők Fóruma 2012-ben indította el az „Újságírás és etikai normák” című sorozatát, amely új címen „Az újságírás újraindítása” folytatódik. E változás is jelzi, hogy az újságírás ma minden eddiginél összetettebb kihívások elé néz, melyek összefüggenek a szabályozás, a jogi és a gazdasági környezet megváltozásával, a technológiai fejlődéssel és a közönség szemléletének átalakulásával. Célunk a közös gondolkodás folytatása új témákkal, amelyek természetesen jelentenek etikai dilemmákat, de más szakmai kérdéseket is.
Az előző rendezvényeken a digitális média trendjeiről, az újságírók társadalmi megítéléséről, a közszereplők magánügyeivel foglalkozó hírek etikai kérdéseiről, az újságírói etika főiskolai-egyetemi szintű oktatásáról, az etnikai és vallási témák kezeléséről, valamint az új polgári törvénykönyv újságírással kapcsolatos változásairól volt szó. Ezeken a beszélgetéseken a magyarországi szakértőkön és előadókon kívül nemzetközi előadók és - a Goethe Intézet támogatásával - német vendégek is részt vettek.
A március 27-én tartandó konferencia a Női perspektívák címet kapta. Egyrészt magyarországi és nemzetközi példák alapján mutatjuk be, milyen a hírmédiában dolgozó nők, elsősorban az újságírók helyzete, javultak-e esélyeik vezető pozíciók betöltésére az elmúlt évtizedekben. Másrészt szó lesz a genderszemléletű újságírásról, a bevált nemzetközi módszerekről, valamint arról, hogyan segítheti e téren az oktatás az újságírás minőségének javulását.
A konferencián bemutatjuk a Nemzetközi Újságíró Szövetség és a Keresztény Kommunikációs Világszövetség (World Association of Christian Communication) 2012-ben megjelent, újságíróknak készült kézikönyvét, amelyet a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség fordított le magyar nyelvre az „Egységes női hang - egyenlően hallható?” című projekt részeként. A nemzetközi tananyaghoz kapcsolódik a Független Médiaközpont kiadásában, a MÚOSZ „Nők a médiában” szakosztálya együttműködésével készülő esettanulmány-füzet, amely a magyarországi hírmédiából válogatott példákat mutatja be genderszempontok alapján. E projektet az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap, valamint az Ökotárs és partnerei támogatják.

Forrás: Független Médiaközpont