Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. március 3.

Nemzetközi nőnap a nők elleni erőszak megelőzésének jegyében

A nők elleni erőszak az emberi alapjogok megsértése – annak a nemi alapú megkülönböztetésnek a része, amely alapján megtagadják a nőktől a lehetőséget, hogy egyenlő jogokkal vegyenek részt a gazdasági, szociális, politikai és kulturális életben. A nemzetközi nőnap alkalmából az EP több rendezvényt is szervez.

A nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottság március 5-én „A nők elleni erőszak megakadályozása – kihívás mindenki számára” címmel rendez vitát a tagállami parlamenti képviselőkkel. A résztvevők megvitatják, hogy milyen jogszabályok léteznek ezzel kapcsolatban az uniós országokban, és mit tehet az EU a nők védelme érdekében.

Itt ismerteti majd az EU alapjogi ügynöksége annak az uniós felmérésnek az eredményét, amely a nőkkel szembeni nemi alapú erőszakot vizsgálta. Ez a témában készült eddigi legátfogóbb felmérés.

Március 5-én, szerdán Mikael Gustaffsont (baloldali, svéd), a nőjogi szakbizottság elnökét kérdezhetik olvasóink a témában a Facebookon.

Március 4-én és 5-én újságírói szemináriumot is szervez az EP „A nők és a választások: Vajon most más lesz?” címmel a nők európai politikában betöltött szerepéről, az európai választásokhoz közeledve.

Március 8-tól az ARTE francia–német műsorszolgáltató online ingyen elérhetővé teszi a nőnap témájához kapcsolódó „Die Fremde” (Az idegen) című filmet három hónapon át, 24 nyelven. A film 2010-ben megkapta az EP filmdíját, a Lux-díjat.

Forrás: Európai Parlament