Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. március 11.

Parvanova: „A nők fele élete során erőszakos cselekmény áldozatává válik”

Európában a nők fele erőszakos cselekmény áldozata lesz élete során legalább egyszer. Ez nemcsak súlyos lelki és fizikai traumával járhat, de évente 228 milliárd eurót veszít Európa azzal, hogy a nők nem lehetnek teljes jogú tagjai a társadalomnak. A március 8-i nemzetközi nőnap alkalmából az Európai Parlament közös uniós stratégia kidolgozását sürgeti a nők elleni erőszak visszaszorítása érdekében. A témáról Antonyia Parvanova (liberális, bolgár) jelentéstevőt kérdeztük.

Mennyire elterjedt a nők elleni erőszak Európában?

Több felmérés is igazolja, hogy a nők elleni erőszak komoly probléma Európában. Az EU Alapjogi Ügynöksége szerint a nők 20–25%-a volt már fizikai erőszak áldozata, 10%-ukat pedig szexuálisan is bántalmazták. Naponta hét nő hal meg az erőszak miatt Európában, a nők fele pedig élete során valamikor erőszakos cselekmény áldozatává válik.

A nők elleni erőszak nemcsak a magánéletre van befolyással, a következmények azon túlmutatnak.

Az erőszak megakadályozza, hogy a nők teljes értékű tagjai legyenek a társadalomnak gazdasági, szociális, politikai és kulturális szempontból. Emiatt évente 228 milliárd eurót veszít Európa a becslések szerint.

Hiányzik egy átfogó uniós stratégia. Min kellene változtatni?

Már régóta várunk egy ilyen stratégiára. Az Európai Bizottságnak arra kell ösztönöznie a tagállamokat, hogy ratifikálják az Európa Tanács egyezményét a nők elleni erőszak visszaszorításáról. Ez még várat magára. A nőjogi szakbizottság ezért most azt kéri a Bizottságtól, hogy dolgozzon ki egy olyan stratégiát és jogszabályjavaslatot, amely segíthet visszaszorítani a nők elleni erőszakot, és egyben használható, összevethető adatokat gyűjt a témában. Jogi szempontonból ez a legtöbb, amit az EP jelenleg tehet az ügyben. De szeretnénk azt is, hogy 2016 a nők elleni erőszak felszámolásának európai éve legyen.

Forrás: EP