Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. március 4.

Uniós önkéntesek a világban: minden segítő kézre szükség van

Akár 10 ezer európai is lehetőséget kaphat arra, hogy hasznosítsa képességeit, tapasztalatait és szakmai tudását humanitárius válság sújtotta országokban. Az új kezdeményezés lehetővé teszi önkéntesek kiküldését, akik a helyszínen segítenek a logisztikai feladatokban, az infrastruktúra újjáépítésében és a helyi személyzet képzésében. Az EU segítségnyújtási önkéntes szolgálati programját kedden fogadta el az EP. A részleteket Michèle Striffler néppárti, francia képviselő osztotta meg velünk.

Hogyan választják ki az önkénteseket? Bárki jelentkezhet?
A pszichológiai alkalmasság, a motiváció, a készségek és a tanulmányi háttér alapján választják ki majd az önkénteseket. Bárkit kiválaszthatnak, aki képes hatékonyan segítséget nyújtani.
Gyakran küldünk fiatal politológia- vagy joghallgatókat, mivel kiváló munkát végeznek, amikor meg kell szervezni valamit, vagy a logisztikai feladatokban kell segíteni. Sok egészségügyi szakembert is küldünk, hiszen az elsődleges cél az életmentés. Mesteremberekből mégis hiány van.

Konfliktuszónákba is küldhetik a kiválasztott önkénteseket?
Nem. Nem küldünk embereket olyan helyekre, ahol háború dúl vagy zavargások vannak. Ez mind az önkéntesekre, mind az ott élő emberekre nézve túlságosan veszélyes lenne.
Cunamikról, földrengésekről és nagy árvizekről van szó. A globális felmelegedés miatt várhatóan egyre több ilyen katasztrófa lesz. Az önkénteseket Európán kívüli helyekre küldjük.

A program együttműködik az ENSZ-szel, civilszervezetekkel és a tagállamokkal is. Működőképes lehet ez?
Sokat dolgoztunk már civilszervezetekkel. Kezdetben tartottak attól, hogy vetélytársak lehetünk, de valójában lehetővé teszi, hogy segítséget kérjenek. Sokszor nincs elég emberük és ilyen esetekben kérhetnek önkénteseket.

Milyenek az első résztvevők visszajelzései?
A kísérleti program résztvevőinek, akik a Száhel-övezetben, Pakisztánban és Kenyában dolgoztak, nagyon tetszett a program. A fiataloknak ez fontos lehet a későbbi karrierjük szempontjából, a nyugdíjas segítők pedig külföldön hasznosíthatják tapasztalataikat.

Forrás: Európai Parlament