Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. április 23.

Mentori program fiatal újságírónők számára

A Független Médiaközpont mentori programot hirdet fiatal újságíróknak. A program célja a szakmai fejlődés, a pályán maradás és a karrier építésének segítése. A programra nők jelentkezhetnek, a feltétel legalább 2-3 éves, bármely médiaágazatban szerzett újságírói tapasztalat. Jelentkezési határidő: 2014. május 4.

Nemzetközi felmérések igazolják, hogy bár az újságíró-hallgatók körében többségben vannak a nők, és ebből adódóan egyre nagyobb számban helyezkednek el a média különféle ágazataiban, mégis számos akadályba ütköznek vezetői pozíciók elérésében. Magyarországon a trendek hasonlóak: az újságírói szakma „elnőiesedett”, ám a hírmédia szerkesztőségeiben változatlanul alacsony a női vezetők aránya és a nemek média-ábrázolásában is tartósak a sztereotípiák és egyenlőtlenségek.

A 2014. májusban kezdődő, hat hónapos program e hátrányokat kívánja mérsékelni és kifejezetten nőknek szól. Ebben a kísérleti programban három mentor és pályázat eredményeként kiválasztott három mentorált párokban dolgozik fél éven át, majd a tapasztalatok összegzése alapján 2015-ben újabb program indul - újabb résztvevőkkel.

A mentor megosztja tapasztalatait és szakmai ismereteit a mentorálttal, segíti őt szakmai kapcsolatai bővítésében, az újságírói pályán maradásban és karrierje tudatos formálásában. A közös munka eredményeként a mentorált magabiztosabban haladhat céljai megvalósítása felé, részesévé válhat egy partnerségen alapuló női újságírói közösségnek, hosszabb távon pedig ő maga is segítheti saját kollégáit tapasztalatai megosztásával.

A programban résztvevő mentorok:
  • Kocsi Ilona – Táncsics Mihály díjas újságíró, jelenleg a Manager Magazin szerkesztője, s a Világgazdaság főmunkatársa. Korábban a Magyar Hírlap és a Világgazdaság főszerkesztője volt.
  • Molnár Gabriella – Táncsics Mihály díjas újságíró, a Nők Lapja korábbi főszerkesztője, jelenleg szabadúszó kulturális újságíró, oktató és a www.mimind.hu szerkesztője.
  • Sipos Júlia – tudományos újságíró, Kossuth Rádió
A mentori program alapja az együttműködés, a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a személyre szabott tervet, közösen határozza meg a munkamódszereket. Mind a mentorok, mind a mentoráltak részt vesznek a nyitó és záró rendezvényeken, havonta személyesen találkoznak, emellett folyamatosan tartják a kapcsolatot egymással online és telefonon. A program a mentoráltak számára ingyenes.

A programra olyan jelentkezőket várunk, akik
  • elkötelezettek az újságírás iránt;
  • határozott és konkrét céljaik vannak e pályán;
  • legalább 2-3 éves gyakorlatot szereztek újságíróként a hírmédia bármely ágazatában szerkesztőségi munkatársként vagy szabadúszóként;
  • elfogadják és alkalmazzák az etikus és minőségi újságírás normáit;
  • igénylik a segítséget és vállalják az együttműködést a mentori program végéig.
A programra kizárólag a palyazat@cij.hu email címre küldött pályázattal lehet jelentkezni. A pályázat az alábbi részekből áll:
  • kitöltött pályázati adatlap, amely tartalmaz egy rövid szakmai önéletrajzot és a mentori programban való részvétel motivációjának leírását;
  • három megjelent cikk (egyéb újságírói tartalom) beküldése – link vagy szkennelt változat elegendő.
A pályázati anyagot a Független Médiaközpontba, a palyazat@cij.hu email címre várjuk. Beküldési határidő: 2014. május 4. (vasárnap). A pályázatok eredményéről legkésőbb 2014. május 15-ig írásban értesítjük a jelentkezőket.

További információért hívja a Független Médiaközpontot a 36-1-3175448-as telefonszámon vagy írjon levelet a palyazat@cij.hu címre.

A mentori program része az „Egységes női hang – egyenlően hallható” c. projektnek, amelyben a Független Médiaközpont a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség partnereként vesz részt. A projekthez az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap, valamint az Ökotárs és partnerei nyújtanak támogatást.

Forrás: eMasa