Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. május 12.

Álmunk – filmbemutató és beszélgetés a Romák - itthon Európában című nemzetközi projekt dokumentumfilmjeiről

Álmunk – filmbemutató és beszélgetés a Romák - itthon Európában című nemzetközi projekt dokumentumfilmjeiről
Helyszín: Fogasház, Kék terem – 1073 Budapest Akácfa utca 51.
Időpont: 2014. május 16. (péntek) 18:15-20:30

A Független Médiaközpont a filmbemutatóval egybekötött beszélgetést tart május 16-án 18:15-től 20:30-ig a Szimbiózis Kulturális Antropológiai Fesztiválon. Az Álmunk című film öt részből áll, roma és nem roma újságírók forgatták Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában 2013 nyarán a „Romák – itthon Európában” projekt keretében.

Az Európai Unió és az Erste Alapítvány által társ-finanszírozásában megvalósuló projekt célja, hogy láthatóbbá tegye az európai roma közösségek problémáit és hozzájáruljon a diszkrimináció felszámolását és a társadalmi befogadást segítő körülmények kialakításához. A projekt résztvevői multimédiás eszközök és korszerű történetmondási módszerek felhasználásával küzdenek az előítéletek ellen. A filmbemutató az elkészült alkotásokból ad ízelítőt.

A projektet 2012 novembere és 2014 decembere között valósítja meg a prágai Transitions (TOL) online kiadó és médiafejlesztési szervezet, szoros együttműködésben a budapesti és a bukaresti Független Médiaközponttal, a pozsonyi MEMO 98-cal, a szófiai Médiafejlesztési Központtal, a prágai Romea roma portállal, valamint a Miami Egyetem Kommunikációs Karával. Az idén újabb, közös dokumentumfilmeket készítenek, bemutatásuk 2014 őszén várható. A projekt honlapja: http://romahomeland.glocalstories.org

A projekt előzménye a Színesen és elfogulatlanul program (2010–2011), amelyben ötven roma és nem roma újságíró készített video dokumentumfilmeket Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.

A vetítést beszélgetés követi a dokumentumfilmek alkotóival. Vendégek: Richard Beckman, a Miami Egyetem Vizuális Újságírói tanszékének vezetője, aki a több országban folyó munkát irányítja, valamint Balog Zsolt, Le Marietta, Ligeti László és Rétfalvi Györgyi, a magyarországi filmet készítő újságírók.

A program szervezője a magyarországi partnerszervezet, a Független Médiaközpont. A rendezvényen angol-magyar tolmácsolást biztosítunk.

Kérjük, részvételi szándékát jelezze a Független Médiaközpontban a 317-5448-as telefonszámon vagy az ildiko.krajcsovics@cij.hu email címen.

Forrás: Független Médiaközpont