Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. január 19.

Civil szervezetek adóbevallásainak nyomtatványai

Az alapítványok és egyesületek lehetséges bevallási kötelezettségei az alábbiak:

1429 nyomtatvány


Az egyesületnek a 2014. adóévről társaság adóbevallást vagy azt helyettesítő nyilatkozatot kell benyújtani 2015. május 31-éig. TAONY nyomtatvány Bevallást helyettesítő nyilatkozatot akkor kell beadni, ha az egyesületnek a 2014. adóévben vállalkozási tevékenységből bevétele nem keletkezett, illetve vállalkozási tevékenységhez költsége nem merült fel.

1401 nyomtatvány vagy NY nyomtatvány

E nyomtatványok valamelyikén bevallást akkor kell benyújtani, ha a bevalláson szereplő bármely adónemnek (rehabilitációs hozzájárulás, cégautóadó...) alanya az egyesület az adott időszakban. A bevallás benyújtásával egyenértékű, ha az adózó az adóhatóság által rendszeresített elektronikus űrlapon (NY)-a bevallás benyújtására előírt határidőig nyilatkozik arról, hogy a bevallás benyújtására az adott időszakban azért nem került sor, mert adókötelezettsége nem keletkezett.

Amennyiben az egyesület a bevalláson szereplő bármely adónemnek alanya, akkor az adott adónemre vonatkozó bevallási gyakoriság szerint kell kitöltenie a bevallást.

A 01-es nyomtatványon legfeljebb cégautóadó-bevallás merülhet fel az egyesületnél, amelyet a negyedévet követő hó 20-áig (itt 2015. január 20-áig) kell bevallani és megfizetni, illetve ha az egyesületnek nem keletkezett adókötelezettsége, akkor az benyújtható az NY nyomtatványon.

A 1408 bevallási nyomtatvány

Benyújtási határideje a tárgyhót követő hó 12-e (itt 2015. január 12. Lehetséges kötelezettségek az egyesületnél (ha volt bér vagy más személyi jellegű kifizetés): szja, eho, szocho, ekho, családi kedvezménnyel kapcsolatos adatok.

Költségvetési támogatás bevallása (ha a támogatásra vonatkozó jogszabály előírja) a tárgyhót követő 20-a vagy a támogatási jogszabályban meghatározott időpontban.

1465 nyomtatvány

Az általános forgalmi adóról a bevallást – ha az egyesület alanya az adónak, (ami akkor áll fenn, ha gazdasági tevékenységet folytat) – havi bevallásként kell teljesíteni a bejelentkezés évének, valamint az azt követő évnek a kötelezettségéről, ha az adóalany jogelőd nélkül alakult. A bevallási határidő a tárgyhót követő 20-a (adott esetben 2015. január 20-a).

További információk