Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. június 30.

A képzett nők veszélyesek – az oktatás átalakítására irányuló kormányzati intézkedések a nőket fokozottan sújtják

Az elmúlt években többször került sor az állami finanszírozású felsőoktatási keretszámok csökkentésére, az érintett korcsoport létszámának csökkenésén túl elsősorban ennek tudható be a felsőoktatásban résztvevők számának 14%-os csökkenése. A keretszám-csökkentések elsődlegesen azokon a területeken hajtották végre, amelyeken főként lányok tanulnak: a társadalomtudományi karokon, a közgazdasági, jogi és kommunikációs szakokon.

Tekintve, hogy a nők jelenleg kisebb arányban vesznek részt a mért jövedelmek előállításában, ugyanakkor nagyobb szerepet töltenek be a humán erőforrások újratermelésében, a kormányzatnak a költségvetésen, így az oktatáson keresztül is törekednie kell a nők hátrányainak kiegyenlítésére a nemi alapú szterotípiáktól mentes tananyagokkal, pályaorientációs szolgáltatásokkal, és a nők továbbtanulási lehetőségeinek fenntartásával. A nők továbbtanulási lehetőségeinek szűkítése nem csupán hosszú távú jövedelemhátrányaikat alapozza meg, a döntéshozatalban való, Magyarországon kritikusan alacsony mértékű részvételük javításának esélyeit is rontja.

A miniszterhez intézett kérdés:
Hogyan ítéli meg a miniszter, mennyiben segíti elő ma az oktatás rendszere és tartalma a nemek közti esélyegyenlőség megteremtését?

A teljes elemzés letölthető innen!

A cikk megtekinthető az alábbi linkre kattintva: