Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2015. június 29.

A nők elleni erőszakról szó sincs a költségvetésben – avagy pénzkérdés-e az Isztambuli Egyezmény ratifikálása?

Összességében a tervezet a családon belüli/kapcsolati erőszakot és az emberkereskedelmet nevesíti, a nők elleni erőszak egyéb formáit nem, az előbbieknél sem tartalmaz azonban fontos beavatkozási területeket, illetve néhol az egyébként releváns feladatokhoz nem rendel – számszerűsíthető, beazonosítható – forrásokat.

Ezért kérdéseink a miniszterhez:
  • A 2015-ös költségvetésben pontosan milyen összegek szerepelnek a nők elleni erőszakkal szembeni hatékony fellépésre? Ezek a nők elleni erőszak mely formáit fedik le, milyen intézkedéseket foglalnak magukba?
  • Milyen, az Isztambuli Egyezmény ratifikációját, végrehajtását támogató költségvetési kiadásokat terveztek a 2016-os költségvetésben?
  • Milyen költségvetési kiadásokat terveztek általában a 2016-os költségvetésben a nők elleni erőszak valamennyi formájának megelőzésére és felszámolására? Ezeket a kiadásokat mely címzettek, milyen programokra fogják felhasználni?
  • Biztosítják-e a többszörös hátrányokkal küzdő nők speciális helyzetének, szükségleteinek figyelembe vételét, s ha igen, hogyan? Az Isztambuli Egyezmény 9. cikkére is tekintettel kívánják-e biztosítani, s ha igen, milyen formában, a nők elleni erőszak témájában aktív szervezetek támogatását?
A teljes elemzés letölthető innen!

A cikk megtekinthető a következő linkre kattintva: