Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. január 28.

KSH - A nonprofit szféra kilenctizedét a civil szervezetek tették ki 2014-ben

A nonprofit szféra tevékenységét és teljesítményét meghatározó szervezetek körét két, egymástól markánsan eltérő sokaság alkotja: a jelentős számú, a 64 ezres szektor közel kilenctizedét adó, ám viszonylag szerényebb gazdasági súlyú klasszikus civil szervezetek, illetve a szektor bevételének és munkahelyeinek többségét biztosító mintegy négy és fél ezer nonprofit vállalkozás.

A teljes nonprofit szektor időbeni fejlődését makroszinten három fontos mutatóval lehet érzékeltetni:
  • a működő szervezetek számával, 
  • a bevételek reálértékével és 
  • a foglalkoztatotti létszámmal. 
A rendszeres statisztikai megfigyelés kezdete (1993) óta ezek értékei – ha eltérő ütemben is, és egy-egy év kivételével – folyamatosan nőttek 2008-ig. Ezután a gazdasági válság első évétől ez a tendencia a foglalkoztatottság kivételével igen mérsékeltté vált.

2012-ben viszont először fordult elő, hogy mindhárom görbe lefelé mozdult el az előző évhez képest, és ugyanez történt 2013-ban is. A szervezetek száma nem csökkent számottevően, ugyanakkor a bevételek reálértéke körülbelül 3, a munkavállalók száma 11%-kal visszaesett.

2014-ben az utóbbi két mutató esetében ezzel teljesen ellentétes, erőteljes változás indult el: a bevétel 19, a foglalkoztatottság 18%-kal nőtt.

Hangsúlyozzuk azonban, hogy ez a szektorszinten bekövetkezett hullámzás a szolgáltató jellegű, nonprofit gazdasági társaságok körében lezajlott szerkezetátalakulásnak köszönhető, amiről a későbbiekben külön szót ejtünk.


Forrás: KSH