Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. február 26.

Egyéves határidő-halasztást a civil szervezeteknek az új Ptk. alkalmazásához?

A Fidesz törvénymódosító javaslatban kezdeményez egyéves határidő-halasztást a civil szervezeteknek arra, hogy megfeleljenek az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseinek. 

Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a civil szervezeteknek a jelenleg hatályos jogszabály alapján idén március 15-ig kellene átvenniük az új Ptk. szabályiat, azonban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) február 19-i tájékoztatása szerint a 81 ezer szervezetből 53 ezer, vagyis az érintettek 65 százaléka nem hajtotta még végre az előírt változtatásokat.

A Fidesz ezért a határidő 2017. március 15-re történő módosítását javasolja, továbbá kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a házszabálytól eltérve, már a jövő héten fogadja el az erről szóló módosítást - fejtette ki Gulyás Gergely, aki szerint az ehhez szükséges négyötödös parlamenti támogatás megszerzése azért is fontos, mert különben 53 ezer civil szervezet működése válna jogellenessé.

A fideszes politikus kifejtette, a hatályos törvények módosítása nélkül a civil szervezeteknek, egyesületeknek, alapítványoknak március középéig több követelménynek is meg kell felelniük saját létesítő okirataikban.

Példaként említette az elnökség határozathozatali gyakorlatának változását, az eddigiektől eltérő vezetői megbízatási időtartamokat, továbbá annak rögzítését, hogy évente kötelező közgyűlést összehívni, továbbá a költségvetést kizárólag a közgyűlés fogadhatja el.

Gulyás Gerely megjegyezte, törvénymódosító javaslatuk benyújtása mellett szakmai konzultációt kezdeményeznek arról, hogy a jelenlegi előírások nem jelentenek-e túl szigorú előírásokat a civil szervezeteknek.

Forrás: MTI