Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. február 1.

KSH - Az 500 ezer forint alatti éves bevételű nonprofit szervezetek aránya 41 százalék 2014-ben

A szektoron belül a szervezetek csupán 4%-a nem folytatott semmilyen pénzügyi tevékenységet 2014-ben. Teljes pénzforgalmat 91%-uk bonyolított le, 2%-uk csak bevételt, 3%-uk csak kiadást könyvelt el. 

A 2014-re vonatkozó összbevétel közel 1.472 milliárd forint volt, az előző évihez viszonyítva folyó áron és reálértéken egyaránt 18%-kal nőtt. Az 500 ezer forint alatti éves bevételű szervezetek aránya 42%-ról 41%-ra csökkent.

Az alacsony bevétel továbbra is a klasszikus civil szervezetek esetében a leggyakoribb.

A bevételek aránya településtípusonként továbbra is eltér. Az előző évek adataihoz képest a különbségek mérséklődése 2014-re megtorpant, 2013-hoz hasonlóan az összbevétel 56%-a a fővárosba, 7%-a a községekhez került.

A nagy számban jelen lévő sport- és szabadidős szervezetek súlyuknál sokkal kisebb arányban részesedtek a forrásokból. A gazdaság-, valamint településfejlesztésben tevékenykedő szervezetek pénzügyi helyzete viszont az átlagnál sokkal kedvezőbben alakult, köszönhetően az ezeken a területeken megjelenő nonprofit gazdasági társaságoknak.

Folytatódott az állami támogatásokból származó források arányának csökkenése. A teljes szektor bevételeinek kevesebb mint harmada (29%) származott állami vagy önkormányzati költségvetésből, ami a korábbi évinél 6 százalékponttal, összegszerűen 10 milliárd forinttal kevesebb.

Ezzel párhuzamosan a saját (alaptevékenységi, vállalkozási) bevételek aránya 44%-ról 51%-ra ugrott, így a szektor 56%-os támogatási mutatója 48%-ra csökkent.

2014-ben pályázat útján közel 15 ezer szervezet részesült az erre fenntartott összesen 166 milliárd forintból, vagyis a szektorban minden kilencedik forint ebben a formában jutott el a szervezetekhez.

A vizsgált időszakban mintegy 12 ezer szervezet nyújtott pénzbeli vagy természetbeni adományt, aminek egynegyede a lakosságnak, háromnegyede különféle szervezeteknek jutott. A 140 milliárd forintnyi támogatásból 125 milliárd forint pénzbeli adomány volt.Forrás: KSH