Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. február 3.

Meghívó - A férfiak mamutra lőnek, a nők a tüzet őrzik? - 2016. február 4.

Meghívó az „Egységes női hang- egyenlően hallható”  című projekt keretében létrejött Gender Médiaháló következő work-shopjára: A férfiak mamutra lőnek, a nők a tüzet őrzik? 

Független Médiaközpont, 2016 február 4., 9.30-12.00
(1052 Budapest, Régiposta utca 4. 1. emelet 10.)

PROGRAM:

A nap témája a „princípium-vita”. Szexista tudomány-e a pszichológia?
Mennyiben változott, változik a pszichológia-tudomány a gender-tudományok hatására?
Ki mindenkinek érdeke a hagyományos nemi szerepmegosztás fenntartása?
Miért hangoztat számos neves pszichológus sztereotip nézeteket a női(es)ségről és férfi(as)ságról?
Mitől nő a mai nő?
Milyen nőnek lenni korunk patriarchátusában?
Hogyan változnak, változtak a férfiszerepek, és hogyan élik ezt meg a férfiak?
Milyen belső és külső elvárások akadályoznak vagy mutatnak irányt a női életpálya alakulása során?
Milyen nehézségekkel küzdenek, illetve hogyan teljesedhetnek ki a mai nők?
Milyen segítséget tud nyújtani ebben a mai pszichológia-tudomány?

Meghívott vendégeinkkel, Máriási Dóra pszichológussal és Molnár Erika, pszichodráma vezetővel Keveházi Kata beszélget.

VENDÉGEINKRŐL BŐVEBBEN:

Máriási Dóra 2010-ben végzett a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakán, doktori tanulmányait 2012-2015 között folytatta. Ezalatt vált számára világossá, hogy gyakorló pszichológusként elengedhetetlen a társadalmi környezet iránti érzékenység, ami sokszor nem kap kellő hangsúlyt a hazai szakmai közegben. Ezért Vida Katalinnal feminista szemléletű női önismereti csoportjaikban az egyéni tapasztalatok és élmények társadalmi gyökereire, tudatosítására is hangsúlyt fektetnek. Szakmailag fontosnak tartja a feminista, a tanácsadói szemlélet és a kritikai pszichológia összehangolását.
Az elmúlt hónapokban a nagy nyilvánosságot kiváltó, a nők valódi szerepét firtató vita rávilágított arra, hogy nem csupán a közgondolkodás, de a pszichológusi szakma is szűk értelemben gondolkodik a témáról. „Gyakorló pszichológusként és a doktori tanulmányaimnak köszönhetően vált számomra világossá a hazai szakértelem égető hiányossága és öntudatlansága a nemi szerepek tekintetében, amely maximális szakmai felkészültség és jóindulat mellett is komoly nehézségeket okoz. Hiszen kollégáim jó része nem lát rá saját nemi sztereotípiáira, és olykor kifejezetten szexista magatartás jellemzi őket. Ráadásul a nemi szerepekkel összefüggő feszültségeket hajlamosak kizárólag egyéni problémaként értelmezni, miközben a gender-tudományoknak köszönhetően világossá válik ezek társadalmi rendszerben, a patriarchátusban fellelhető gyökere. Ezért megkerülhetetlennek tartom, hogy a pszichológia tudományán belül felülvizsgáljuk és átértékeljük hiedelmeinket, normáinkat és értékeinket, valamint vállaljuk a közgondolkodás formálásának társadalmi felelősségét.”

Molnár Erika a Szereprulett alapítója. 1999-ben pénzügyi és vezetői információs rendszerek szakon szerzett diplomát, az üzleti szférában dolgozik tanácsadóként, emellett 2002 óta foglalkozik pszichodrámával. Módszertani képzését a Magyar Pszichodráma Egyesületben végezte, 5 éve vezet önismereti csoportokat. 2004-ben alapította a Szereprulettet, amelyen belül gender-érzékeny csoportterápiás módszertan kidolgozására és alkalmazására fókuszál. Önismereti csoportjaiban kifejezetten törekszik arra, hogy tágabb társadalmi kontextusba helyezze az egyéni folyamatokat, és a nemi szerepeikkel kapcsolatos tudatosság növelésével segítse a csoport tagjait konkrét problémáik megoldásában.

EMLÉKEZTETŐ:

A Gender Médiaháló általános célja:
  • a gender szempontok hatékonyabb megjelenítése a médiában, 
  • a nemek közti esélyegyenlőség előmozdításán dolgozó civilek láthatóságának erősítése, 
  • rendszeres tudás- és információmegosztó fórum kialakítása a média és a civil szektor között. 
A havonta 1 alkalommal tartandó workshop-jainkra elkötelezett újságírókat és női civil szervezetek médiafelelőseit várjuk.  Célunk az aktuális ügyek megbeszélése mellett egy közös stratégia és akcióterv kidolgozása.

Részvételi szándékodat, kérjük, jelezd az ITT található online adatlap kitöltésével. Kérjük, csatlakozz FB-csoportunkhoz! Ha kérdésed merülne fel, ne habozz, keresd Keveházi Katát a 06209732803-as telefonon.

Forrás: Női Érdek