Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. március 29.

Van Esély Alapítvány sajtóközleménye - A hajléktalanság női arca

Női otthontalanok ezreinek helyzetére hívta fel a figyelmet Nőnap alkalmából a Van Esély Alapítvány. A hajléktalan emberek újrakezdését, visszailleszkedését segítő szervezet fotó és videó kiállításon mutatja be, hogyan változott meg több száz ember adományai hatására több otthontalan nő sorsa.

2016. március 8., Budapest - Kevesen tudják, hogy több, mint három millió otthontalan él hazánkban. Közülük pár tízezerre tehető a ténylegesen hajléktalan emberek száma, akiknek kb. egyötöde nő. Ez az arány évek óta nagyjából állandó. A nők - bár valóban kisebb arányban lelhetőek fel a hajléktalan emberek sorai között, és a kutatások szerint a férfi sorstársaiknál nagyobb mértékben őrizték meg hajléktalanná válásuk előtti kapcsolataikat és kötődéseiket - valójában a hajléktalan-társadalom legkiszolgáltatottabb csoportját jelentik.

Az utcára került nők horrorisztikus élményeknek vannak kitéve, állandó küzdelemben élnek a túlélésért és az erőszak elkerülése érdekében. Sokan már hajléktalanná válásuk előtt is valamilyen erőszak áldozatai voltak (a párkapcsolati erőszak, és az abból való menekülés sok esetben tipikus előzménye a hajléktalanná válásnak).

A Van Esély Alapítvány személyre szabott programjában speciális mentorálást kapnak a nők, hogy erőt nyerjenek egy új, stabilabb élet kialakításához.

A Van Esély Alapítvány (http://www.vanesely.hu/), a Zöld Pók Alapítvány média műhelyével (http://zoldpok.hu/) közös koncepciót kidolgozva és online felületeken indította el a közösségi adományozó kampánysorozatát (erről bővebben: http://mentesmaskent.blogspot.hu/ ). Az akció során 11 otthontalan ember újrakezdését segítették elő egyéni felajánlásokból. Több száz ember mozgalma alakult ki így, akik a Zöld Pók videói és fényképei hatására megismerhették a Van Esély munkáját, a támogatottakat és nyomon követhették a nehéz sorsú emberek talpra állásának történeteit.

A program esélyteremtő beruházásokhoz (végzettséghez, munkaeszközökhöz, stb) segíti a rászorulókat, amelyek lehetővé teszik számukra a kitörést, munkalehetőségeket teremtenek, így biztosítva a továbblépést. A beruházás és az anyagi segítség természetesen nem önmagában áll: minden támogatott fél éves, egyéni segítőmunkát is kap a program végig viteléhez.

Mindehhez hihetetlen akaraterő, változásba vetett hit szükséges: a tömegszállásról beülni az iskolapadba, gyökeresen változtatni az életmódjukon a siker elérése érdekében, alkalmazkodni egy teljesen új munkakörnyezethez, túllépni a múlt sérelmein, a lecsúszás okain, betegségeken. Ezek a történetek egytől egyik elementáris erőt sugároznak, melyek a társadalom szerencsésebb tagjainak is példát tudnak mutatni: Van kiút az ország egyik legsúlyosabb problémájából, a hajléktalanságból, de ezt csak közösen tudjuk megtenni. 

A teljes sikerhez minden érintett számára elérhető, személyre szabott szociális munkára van szükség, valamint megfizethető lakhatás, és munkalehetőség együttesen hoznának áttörést.
Az egyéni sorsokról készült videók, fényképekből  társadalmi célú kiállítás készül Mentés másként címmel.

A kiállításról:
"Mentés másként" videó- és fotókiállítás
László, Orsi, Marika, Gabi, Jani, János, József, Lajos, Mariann és Vilmos.

"Mi vagyunk azok, akik nem adják fel" - mutatta be magát a projekt végén az a 10 ember, akiknek két évig segítettünk, fotóztuk, filmeztük a napi küzdelmét, kitörését a hajléktalanságból. A kiállítás sorsokat és arcokat mutat be. Olyan emberekét, akiket alig ismerünk, pedig nap mint nap találkozunk velük, hiszen több, mint 3 millió otthontalan ember él hazánkban. A társadalom lemondott róluk, mégis személyes történetükkel sok száz embert tudtak megmozgatni. Hihetetlen akarással megmutatták, hogy sorsukat jobbá tudják alakítani. Ismerjék meg őket!
A kiállítást Karafiáth Orsolya, az esemény fővédnöke nyitja meg.

Projektről:
A Van Esély Alapítvány 15 éve segíti a hajléktalan emberek újrakezdését, visszailleszkedését a társadalomba. Speciális, sikerrel alkalmazott módszerünk a szakma elismerése mellett kivívta a tágabb közönség elismerését is. Másfél éve Restart - közösségi hálózatfejlesztés a hajléktalan emberekért címmel indult a Zöld Pók Alapítvány, a Van Esély Alapítvány és a Közélet Iskolája közös programja. Ennek részeként a közösségi adományozási kampányunkkal - mozgalmat indítva - sok száz egyéni felajánlásból összesen több mint egymillió forint támogatáshoz jutottak mentoráltjaink életük új irányba tereléséhez.

Pár példa a program sikertörténet közül:
  • Orsi laptopot vásárolt és szakdolgozatának egy részét már meg is írta, tervei szerint idén tavasszal fogja leadni és megvédeni diploma munkáját.
  • Marika sikerrel tette le az ápolási asszisztens vizsgát és próbál kórházban, idősotthonban elhelyezkedni, albérletbe költözött
  • László nem csak jogosítványt szerzett, hanem egy személygépkocsit is vásárolt, amivel munkába jár, egy éve stabil munkahellyel rendelkezik. 
  • Vilmos nem csak a munkájához szükséges szerszámokat tudta megvásárolni, hanem az általa lakott nyári lak téliesítésére, lakhatóbbá tételére is futotta a támogatásból.
A “Mentés másként" kiállítással és workshoppal kettős célunk van: megismertetni az elért eredményeket, és a projekt során alkotott vizuális és szöveges tartalmakból olyan portrékat összeállítani, amelyek segítségével közvetlenebb módon ábrázolhatjuk a hajléktalanságot a témát felületesen ismerőknek. Olyan sorsokba nyerhet  betekintést a látogató, melyek egyszerre elgondolkodtatóak és inspirálóak: a legnehezebb élethelyzetekben is mozgósítható erőforrásokat tárják elénk.

A kiállítás nem csak a hajléktalanságra hívja fel a figyelmet, hanem publicitást is biztosít fiatal kortárs képzőművészek számára innovatív kiállítási helyszíneken. A Zöld Pók Alapítvány és a Van Esély Alapítvány közös munkája egyedi példája annak, hogyan tud a média társadalmi változásokban szerepet vállalni. A projekt során készült alkotások a művészi alkotás mellett egy új, kísérleti folyamat eredményei, amely során szociális szakemberek, filmes stábok és fotósok működtek együtt.

Az alkotó fotóművészek:
Bihari Ágnes
Flohr Zsuzsi
Halász László
Kaszics Bálint
Kecskeméti Dávid

Sajtókapcsolat:
Káli György
06 70 218 66 33
vanesely@yahoo.com
Forrás: Országos Sajtószolgálat