Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. május 12.

Társadalmi innovációk a színpadon - A SozialMarie 2016 díjazottjai

A szakmai zsűri idén is 15 kiváló társadalmi innovációt tüntetett ki a SozialMarie díjjal. Május 1-jén, vasárnap több mint 300 vendég személyesen győződhetett meg a három fődíjas és a 12 további díjazott projekt kiemelkedő színvonaláról. A 15.000 eurót érő első díjat idén a „displaced_space for change“ című bécsi projekt kapta, melynek keretében építészhallgatók menedékkérőkkel közösen tették lakhatóvá a korábbi adóhivatal épületének tereit. Összesen 54.000 eurót ér a 15 díj. A pénzbeli elismerésen túl a SozialMarie nyilvánosságot biztosít a társadalmi innovációknak.

A SozialMarie idén immár tizenkettedik alkalommal tüntet ki társadalmi problémák hatékony megoldását célzó innovatív projekteket. A SozialMarie idei díjaira Ausztriából, Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Németországból és Horvátországból közel 280 projekt pályázott. „Tavaly óta hatalmasat ugrott az innovatív projektek színvonala” - lelkesedik a díjat alapító Wanda Moser-Heindl, majd hozzáteszi: „A projektekre egyre inkább az interdiszciplináris részvétel jellemző a közösségi és művészeti programokban.”

Férjével, Fritz Moserrel közösen 2005-ben hívta életre a díjat. „Kezdettől fogva fontos volt számomra, hogy a merészségükkel és kísérletező kedvükkel kiemelkedő projektek megfelelő nyilvános figyelemben részesüljenek.”

A SozialMarie 2016 aktív fővédnöki szerepét Magyarországon Mautner Zsófia gasztroszerző, a Chili és Vanília blog szerzője és népszerű főzőműsorok vezetője vette át. "Azt hiszem, mindenkinek eljön az életében az az időszak, amikor megpróbálja visszaadni másoknak azt, amit ő maga kapott.... Összefogással, ötletekkel, közösséggel pedig meg lehet váltani a világot" – mondta a fővédnöki szerepéről.

A SozialMarie 2016 három fődíjasa:
  • 1. díj (15.000 euro) – Displaced_Space for Change (Bécs, Ausztria)
  • 2. díj (10.000 euro) - KiMitTud? (Magyarország)
  • 3. díj (5000 euro) - Philanthropists´ Stock Exchange (Csehország)

Kapcsolatépítés határok nélkül
A három fődíj mellett további tizenkét projekt részesül egyenként 2000 euróban. Ám a SozialMarie nemcsak társadalmi kihívások fenntartható, példaadó megoldásait viszi a nyilvánosság elé, hiszen az évente megtartott díjátadó az innovatív társadalmi projektek kapcsolatépítése számára értékes platform is.

A cikk teljes egészében megtekinthető a következő linkre kattintva: SozialMarie 2016

A forrás a SozialMarie honlapja, ahol a díjátadóról készült képek és a díjazottakról szóló kiadvány is megtekinthető: www.sozialmarie.org