Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. november 23.

50 százalékkal dobná meg az agrárvállalkozások bevételét, ha több női vezető lenne

Az európai nők 89 százaléka büszke arra, hogy a mezőgazdaságban dolgozik, ám csak 50 százalékuk boldog és elégedett az ott végzett munkájával, ami a legalacsonyabb arány a régiók között. 

Az európai mezőgazdaságban három nőből csupán egy mondja, hogy a cége foglalkozik, törődik vele, odafigyel a munka és a magánélet egyensúlyára, s a válaszadók 37 százaléka azt is közölte, hogy kevesebbet keresnek, mint férfi kollégáik.

A mostani kutatás szerint hozzáférést kell biztosítani a technológiához, a tudáshoz-képzésekhez, védeni és támogatni kell a nőket a diszkrimináció ellen, emellett beszélni kell a problémákról a nyilvánosságnak.

A konferencia amerikai előadójának kitekintése szerint az USA-ban mintegy kétmillió gazdaság működik, és egyre több nő vezet farmokat. 2017-ben a vezető pozícióban lévő női gazdálkodók aránya 29 százalékot tett ki, ami 111 százalékos növekedést jelent 2012 óta.

Elhangzott az is, hogy az amerikai mezőgazdasági minisztérium több forrásból is támogatja a nőket, például a kisvállalkozások esetében mentorálással, technikai segítségnyújtással segíti a női tulajdonosokat, de oktatással, képzéssel és kapcsolatépítési lehetőségekkel is.

Egy amerikai felmérés szerint a nők irányította agrárgazdaságok nyereségesebbek, ezen nők heti átlagfizetése pedig 1114 dollár. Az amerikai problémákról szólva elhangzott, hogy a szülés után a mezőgazdasági munkába visszatérő nők fizetése alacsonyabb lesz, mint volt.

A hír folytatása >>