Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. november 23.

A magyarországi civil szervezetek fenntarthatósági mutatójának átlaga 3,9

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2017-ben a civil szervezetek - szövetségek és alapítványok - száma mintegy 61 ezer volt. A kulturális-, sport- és szabadidős tevékenységeket folytató szervezetekből van a legtöbb – ezek az összes szervezet 15%-15%-át teszik ki -, ezeket követik az oktatási szervezetek 13%-kal. A szervezetek mintegy 20 százaléka közhasznú.

JOGI KÖRNYEZET: 3.9

A jogi környezet tovább romlott 2018-ban számos olyan törvény elfogadásával, amelyek negatívan hatnak a civil társadalomra. Az e törvények alkalmazását övező bizonytalanság bénító hatással volt a szektorra.

SZERVEZETI KAPACITÁS: 3.6

A civil szektor szervezeti kapacitása nem változott jelentősen 2018-ban. Akárcsak a korábbi években, idén is csak a legprofesszionálisabb szervezeteknek volt hatékony stratégiája és irányítási struktúrája.

PÉNZÜGYI ÉLETKÉPESSÉG: 4.5

Az elmúlt évek trendjei – a “hűséges” szervezetek anyagi bősége szemben a többi “nélkülöző” szervezettel – 2018-ban is negatív hatással voltak a civil szervezetek pénzügyi életképességére. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a szektor összbevétele 630 milliárd forintról (2,33 milliárd dollárról) mintegy 700 milliárd forintra (2,5 milliárd dollárra) nőtt 2017-ben, ami 11 százalékos növekedést jelentett.

ÉRDEKVÉDELEM: 4.4

Habár 2018-ban volt néhány önálló érdekképviseleti siker, az évet nagyrészt az állam és a civil szervezetek közötti együttműködés hiánya jellemezte.

SZOLGÁLTATÁSNYÚJTÁS: 3.5

Bár nem állnak rendelkezésre konkrét adatok, úgy tűnik, hogy a szolgáltatásnyújtás lehetőségei 2018-ban még tovább korlátozódtak a civil szervezetek számára.

INFRASTRUKTÚRA: 3.1

Az ágazatot támogató infrastruktúra állapota 2018-ban nem változatozott.

TÁRSADALMI ELISMERTSÉG: 4.2

Az ágazat társadalmi elismertsége tovább romlott 2018-ban az uralkodó kormányközeli média és a vezető politikusok által folytatott gyűlöletkampányok eredményeként.

A hír folytatása >>