Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. november 23.

Az iskolákban nincs szexuális felvilágosítás, a pornó tölti be ennek a helyét - A COMMA alapítójával beszélgettünk

Beatrice Anne-Mary Svédországból érkezett Kolozsvárra tanulni, ahol szembesült azzal, hogy a városban (és egyben az országban) nincs olyan szervezet, amely a szexuális erőszak túlélőinek nyújtana praktikus és/vagy morális segítséget. 

A svéd diák, aki idéntől már diplomás orvos, 2017-ben, pár külföldi társával alapította meg a COMMA szervezetet, amelynek a túlélők segítésén túl az is célja, hogy szexuális felvilágosítást nyújtson iskolások számára, valamint az egészséges párkapcsolatokról, nemi egyenlőségről és az abúzust övező jogi-pszichológiai vonatkozásokról kezdeményezzen párbeszédet.

A két éve alakult civil szervezet idén novemberben nyitja meg kibővült székhelyét, ahol szakemberek és önkéntesek segítségével nyújtanak majd támaszt azoknak, akik bármiféle szexuális erőszak elszenvedői voltak.  A svéd orvos családja védelmének érdekében nem használja családnevét, ugyanis munkája révén több fenyegetést is kapott már.

Beatrice Anne-Mary-vel a COMMA működéséről, a szervezet célkitűzéseiről és terveiről, a nemi erőszakról és a helyi viszonyulásokról beszélgettünk.

Hogyan és milyen megfontolásból indult a COMMA?

Beatrice Anne-Mary: Amikor ide érkeztem, Romániában nem volt egyetlen olyan civil szervezet sem, amely kifejezetten a szexuális erőszakra szakosodott volna. Svédországban rengeteg központ foglalkozik a nők segítésével (nagyjából 10 millióan lakják az országot, és kb. 100 ilyen központunk van), számomra tehát, hogy őszinte legyek, sokkoló volt, hogy egy húszmilliós országban egy ilyen szervezet sincs.

Elvégeztem a kutatómunkát, és azt mondtam, oké, megcsinálom én. Mert hiszek abban, hogy be kell avatkozni, még mielőtt valami történne veled (Beatrice Anne-Mary saját elmondása szerint nem nemi erőszak túlélője – szerk. megj.). Utánajártam, hogy mivel foglalkoznak a romániai civil szervezetek. Kapcsolatba léptem jóformán az összes olyan szervezettel, amely az emberi jogokra és a női jogokra szakosodott, mert nem akartam valami olyat csinálni, amivel már mások foglalkoztak. 2017 októberében megalapítottam a COMMA-t, és az első önkéntesek is csatlakoztak.

A hír folytatása >>