Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. november 25.

Nők elleni erőszak: kétarcú magyar hozzáállás

Az Euronews a Nők elleni erőszak világnapja (november 25.) alkalmából több rövid riportban tekinti át a nők elleni erőszak visszaszorítását célzó küzdelem helyzetét több uniós országban.

Magyarországon a nők elleni erőszak megítélése, helyzete és a hatóságok hozzáállása is kettős.

A rendelkezésre álló frissebb kutatásokat a magyarországi nőjogi civil szervezetek (NANE, Patent Egyesület) készítették, ezek adatai azonban nehezen hasonlíthatók össze más országok adataival. A magyarországi statisztikák nehéz hozzáférhetősége és rossz kereshetősége szintén hozzájárul ahhoz, hogy a helyzet ne legyen világos.

A kormány hivatalos kommunikációja a FRA-felmérésben született, más országokkal összevetve nem kirívóan rossz adatokra hivatkozik. Az uniós felmérés megállapításai azonban összességében lesújtóak.

"Az eredményekből kitűnik, hogy miközben a bántalmazás elterjedt, sok nő életét érintő jelenség, a bejelentett esetek száma szisztematikusan alulmarad a megtörtént esetekhez képest. A szexuális erőszak valamilyen formáját például tízből egy nő tapasztalta meg 15 éves kora után, és minden huszadik nőt megerőszakoltak. A nők több mint egyötöde szenvedett el fizikai és/vagy szexuális erőszakot az aktuális vagy korábbi partnerétől, és a nők több mint egytizede jelezte, hogy 15 éves kora előtt a szexuális erőszak valamilyen formájának volt kitéve egy felnőtt részéről."A hír folytatása >>