Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. december 9.

A munka és magánélet egyensúlya az Európai Unióban, a 20. helyen áll Magyarország

A munka és magánélet egyensúlya szorosan összefügg a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség kérdésével. A kétdolgozós családmodellben a nők és a férfiak jelenleg nem azonos feltételekkel vesznek részt a munkaerőpiacon. Ma az EU-ban élő munkaképes korú nők kevesebb, mint kétharmada áll alkalmazásban, míg a férfiaknak több mint háromnegyede. 

Emellett a nők átlagosan heti 22 órát töltenek fizetés nélküli munkavégzéssel és gondozással, míg a férfiak kevesebb, mint 10 órát, valamint négyszer valószínűbb, hogy a nők részmunkaidőben dolgoznak.

Gyerekvállalás után egy nőnek jóval nehezebb összeegyeztetnie családi feladatait karrierjével. Ezért fontosak az olyan intézkedések, amelyek rugalmas munkavégzést, és a gyereknevelési feladatok arányosabb megosztását teszik lehetővé a szülők között.

Rendszeres hangulatfelmérés – eltérő érzések

Az uniós országokban négy-öt évente egyedülálló pán-európai felmérés vizsgálja az uniós polgárok életkörülményeit és azt, hogy hogyan vélekednek ezekről a körülményekről és általában az életükről.

A felmérés több kérdéssel vizsgálja, mennyire érzik úgy az emberek, hogy magánéletük és munkájuk egyensúlyban van. A legutóbbi felmérés (2016) alapján jelenleg a hollandok, a svédek és a szlovákok a legkiegyensúlyozottabbak 88-88 százalékkal.

Magyarország 74 százalékkal a 20. helyen áll.További információ >