Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. december 5.

Isztambuli Egyezmény: minden tagállamnak késlekedés nélkül ratifikálnia kell, mondja az Európai Parlament

  • Az első nemzetközi, jogilag kötelező erejű eszköz a nemen alapuló erőszak megakadályozásáért
  • A képviselők a nők elleni erőszakot felvennék az uniószerte bűncselekményként kategorizált tettek közé
  • Háromból egy nő esik áldozatul fizikai vagy szexuális erőszaknak
A nők elleni erőszak megállítása érdekében minden tagállam ratifikálja az Isztambuli Egyezményt, szólították fel az Európai Parlament képviselői az Európai Unió országait.

Az 500 szavazattal, 91 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett elfogadott, nem törvényerejű állásfoglalásban a képviselők felszólítják a tagállami szakminisztereket tömörítő Tanácsot: sürgősen zárja le a nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezmény, azaz az Isztambuli Egyezmény uniós ratifikációs folyamatát.

A Parlament az egyezményt még nem elfogadó hét tagországot - Magyarországot, Bulgáriát, Csehországot, Litvániát, Lettországot, Szlovákiát és az Egyesült Királyságot - annak késedelem nélküli ratifikációjára szólítja fel.

A képviselők elítélik, hogy egyes tagállamokban támadják az egyezményt és kampányolnak ellene, mert a nyilvánosságot célzó kampányok az egyezmény tartalmának szándékos félreértelmezésén és valótlanságok állításán alapulnak.

A képviselők felkérik a Bizottságot, hogy az a következő Európai Társadalmi Nem Stratégiában helyezzen kiemelt hangsúlyt a nemi alapú erőszak elleni fellépésre. Arra is kérik a Bizottságot, hogy az nyújtson be a nemen alapuló erőszak minden formájára - tehát az online zaklatásra és erőszakra is - kiterjedő előterjesztést, és javasolja, hogy a nők elleni erőszakot vegyék fel az uniószerte bűncselekményként kezelt tettek sorába.

A tagállamoknak megfelelő finanszírozással és az érintett szervezetek emberi erőforrásainak biztosításával garantálniuk kell az egyezmény megfelelő végrehajtását és betartatását. Az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek (bírák, orvosok, rendőrök, stb.) megfelelő képzése különösen fontos.

A Parlament végül ismét kiállt amellett, hogy a Jogok és értékek programon belül 193,6 millió eurót a nemen alapuló erőszak megelőzésére és az ellene való fellépésre kellene elkülöníteni.

További információ >